3 energieke recepten met superfoods

Superfoods zoals maca, chlorella, hennepzaad of tarwegras zijn een echte hype. Het handboek ‘Superfoods’ van Biotona gaat gelukkig een stap verder en is vooral een handig naslagwerk voor wie alles wil weten over de lokale én tropische superfoods die je vandaag in de biowinkel vindt.

Het boek legt je uit wat gezonde voeding omvat, duidt de voordelen van superfoods en toont je aan hoe je ermee aan de slag gaat. In totaal telt het 70 recepten van culinaire en gezonde kleppers zoals Gert De Mangeleer, Sofie Dumont, Ellemieke Vermolen en Pieter-Jan Lint. Natural High Magazine geeft je een voorsmaakje.

Soep van rode biet met gember en granaatappel 

Superfoods, Het Handboek door Biotona (c) Lannoo

Recept: Pieter-Jan Lint van Intuitivecooking.be

Ingrediënten: ½ stengel prei, 1 stengel selderij, 2 grote rode bieten (geschild), ½ rode ui 1 teentje knoflook (gepeld), 1,5 cm gember (geschild), 1 venkel (schoongemaakt en in stukken), kokosolie , 750 ml water, 1 mespunt gesnipperde chilipeper, fijn zeezout, 2 eetlepels rodebietenpoeder, 2 eetlepels granaatappelpoeder, verse zuringblaadjes (voor de winterversie) en amandelmelk

Werkwijze:

  1. Stoof de ingrediënten kort aan in wat kokosolie en bevochtig met water. Laat 20 minuten garen op een laag vuur. Hoe korter je de kooktijd houdt, hoe minder vitaminen er verloren gaan.
  2. Mix in de blender of met een staafmixer, kruid met chili en fijn zout en voeg er vlak voor het serveren het rodebietenpoeder en het granaatappelpoeder aan toe. Zij geven je een extra boost vitaminen en antioxidanten.
  3. Werk de soep af met wat verse blaadjes zuring en enkele druppels amandelmelk.

Portobelloburgers met guacamole, adukibonen en zoete aardappel

Superfoods, Het Handboek door Biotona (c) Lannoo

Recept: Julie Van Den Kerchove van www.julieslifestyle.com

Ingrediënten en werkwijze

Portobello: 3 eetlepels extra virgin olijfolie, 2 eetlepels tamari (glutenvrije sojasaus), 2 eetlepels citroensap (of 1 eetlepel appelciderazijn of balsamico), 1 koffielepel ahornsiroop (optioneel), ½ teentje knoflook (geraspt), cayennepeper naar smaak (optioneel), 4 grote portobello’s (paddenstoelen)

  1. Doe de olijfolie met de tamari, het citroensap, de ahornsiroop, de geraspte knoflook en de cayennepeper in een glazen bokaal. Sluit af en schud goed.
  2. Leg de portobello’s in een grote kom en giet er de marinade over. Laat minstens 30 minuten marineren in de koelkast.

Zoete aardappel: 1 grote zoete aardappel, kokosolie of olijfolie, zwarte peper van de molen Himalayazout of zeezout, komijnpoeder (optioneel), gerookt paprikapoeder (optioneel)

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de zoete aardappel en snijd hem in dikke frieten. Leg de frieten op een bakplaat en sprenkel er kokosolie of olijfolie over. Kruid met peper, zout en eventueel komijnpoeder en gerookt paprikapoeder.
  2. Bak de frieten 15 tot 20 minuten in de oven, tot ze zacht zijn aan de binnenkant en licht krokant aan de buitenkant.

Guacamole: 2 rijpe avocado’s, 2 eetlepels extra virgin olijfolie, 1 ½ eetlepel limoensap, ½ koffielepel Himalayazout of zeezout, ¼ tot ½ koffielepel chlorella + spirulina, zwarte peper van de molen, 4 eetlepels adukibonen (of zwarte bonen, kikkererwten, linzen), 2 eetlepels rode ui, gesnipperd, 2 eetlepels bieslook, fijngehakt

  1. Verwijder de schil en de pit van de avocado’s en prak het vruchtvlees tot moes met een vork.
  2. Doe er olijfolie, limoensap, zout, Chlorella + Spirulina en zwarte peper bij en meng goed.
  3. Voeg er de adukibonen, de gesnipperde rode ui en de bieslook aan toe en roer goed om.

Afwerking: 1 grote vleestomaat (coeur de boeuf, roma…), ¼ komkommer, 2 kleine handenvol krulsla of jonge spinazie, ½ kleine rode ui

  1. Gebruik de gemarineerde portobello’s als broodje.
  2. Beleg er twee met enkele eetlepels guacamole, plakken tomaat, komkommer, sla en rode ui. Eindig met extra guacamole en een tweede portobello.
  3. Serveer met ovengebakken zoete aardappel en extra guacamole.

Açai-bananenijs

Superfoods, Het Handboek door Biotona (c) Lannoo

Recept: Julie Van Den Kerchove van www.julieslifestyle.com

“Dit is echt een recept voor iedereen die graag ijsjes lust. Je hebt maar vier ingrediënten nodig en het is in een mum van tijd klaar. Je hebt er zelfs geen ijsmachine voor nodig. Açaibessen zijn een fantastische bron van ijzer, calcium, voedingsvezels en vitamine A. In combinatie met bevroren banaan zijn ze een perfecte basis voor een zoet ijsje zonder toegevoegde suikers of lactose. Om volop te genieten zonder schuldgevoel.”

Ingrediënten: 4 grote, rijpe bananen, 1 kop (140 g) bevroren bessen naar keuze, 4 eetlepels amandelmelk, 1 à 2 eetlepels açaipoeder, verse kruiden naar smaak (zoals munt, citroenverbena, basilicum verse bessen naar keuze hennepzaad)

Werkwijze

  1. Pel de bananen, snijd ze in stukken en vries ze minstens een nacht in. Doe de bananen met de bessen in een keukenmachine met een S-vormig mes. Mix tot een korrelige massa.
  2. Voeg er de amandelmelk en het açaípoeder aan toe en mix tot romig ijs. Stop de keukenmachine en duw het ijs met een rubberspatel naar beneden zodat alles goed gemengd wordt.
  3. Serveer het ijs met verse kruiden en bessen. Werk af met wat hennepzaad voor extra proteïnen.

Tips

  1. Heb je geen sterke keukenmachine in huis? Laat de bananen dan een beetje ontdooien voor je er ijs van maakt.
  2. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter de smaak van je ijsje. Je kunt bevroren banaan ook verwerken in smoothies, shakes of sorbets.

Superfoods, Het Handboek door Biotona (c) Lannoo

Superfoods, Het Handboek door Biotona is uitgegeven bij Lannoo, 29,90 euro. Klik hier voor meer info. 

You May Also Like

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *